top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvercoen v. N.

Vlinderen bij onze onderburen

Voor het derde jaar op een rij ga ik voor de vlinders naar de Belgische Ardennen. Vergeleken met ons kikkerlandje is het daar altijd een feest wat vlinders betreft. Eerdere jaren was ik wat later in het jaar, maar dit keer besloten we in mei te gaan. Elke vlindersoort heeft zijn eigen vliegtijd, dus het kan geen kwaad om in verscheidene maanden te gaan. Na een goed 2.5 uur rijden komen we rond negen uur aan op de eerste plek net ten noorden van Nismes. Het is nog vroeg voor de vlinders, dus hopelijk zijn ze dan wat minder vliegerig.

Bijna gelijk na uitstappen kwamen we de eerste nieuwe soort al tegen: Rotsvlinder. Daarvan zouden er nog vele volgen. De klim naar boven kon beginnen! Anders dan andere jaren viel het ons op dat er weinig planten in bloei stonden. De heuvel was geel en behoorlijk verdroogd. Afijn, alle doelsoorten waren al wel gemeld, dus op hoop van zegen!

Rotsvlinder


We noteerden soorten als Groentje, Klein Geaderd Witje en Hooibeestje. Deze zijn in Nederland ook prima te zien. Naast vlinders staan er in dit gebied ook veel soorten Orchideeën. Andere jaren waren we vaak aan de late kant, dit jaar zou het wat tijd betreft gunstiger moeten zijn. Helaas bleken de Orchideeën ook last gehad te hebben van de droogte, maar toch zagen we wat mooie soorten staan. Onder andere de Bokkenorchis, Poppenorchis, Nachtorchis en Hommelorchis.

Groentje

Bokkenorchis


Het wolkendek maakte ruimte voor wat meer zon, dus tijd voor vlinders. De eerste Dwergblauwtjes en Icarusblauwtjes warmde zich op. Nog leuker waren de Kalkgraslanddikkopjes en Tweekleurige hooibeestjes. Ondanks de weinige bloemen viel het aantal vlinders niet tegen! Een soort die ik in Nederland nog niet op de lijst heb staan, maar er wel zit is de Aardbeivlinder. Samen met Bruin Dikkopje en Kaasjeskruiddikkopje was deze soort genoeg aanwezig in dit gebied.


Dwergblauwtje


Aardbeivlinder

Bruin Blauwtje

Tweekleurig Hooibeestje


Omdat het redelijk hard waaide besloten we een ander gebied (wat meer in de luwte) te vereren met ons bezoek. Voorgaande jaren was dat altijd een flinke klim naar boven, maar we waren er dit keer in geslaagd een parkeerplek bovenaan de heuvel te vinden. Op het eerste veld zagen we al verschillende Groot Geaderde Witjes vliegen. Het leuke is dat je er aan het begin nog een paar keer achter aan rent, maar als je een goed uur verder bent er niet meer van opkijkt. Ze vliegen letterlijk om je oren. Toch blijven het juweeltjes als je het mij vraagt!

Groot Geaderd Witje


Ondertussen hield ik m’n oren goed open, want vogels blijven ook leuk. We hoorden deze dag Gekraagde Roodstaarten, een Fluiter, wat Appelvinken, Wielewaal, Grote Lijster en een tal van andere zangertjes.


Na een paar mooie bloemenweides door gestruind te hebben kwamen we aan bij een bosrand. Daar scoorden we één van de doelsoorten van vandaag: Sleutelbloemvlinder. Een prachtige vlinder die wat weg heeft van een parelmoervlinder.


Sleutelbloemvlinder



Boswitjes, Distelvlinders en Tweekleurige Hooibeestje zag je eigenlijk overal wel. Des te leuker om Luzernevlinder tegen te komen. Dit bleek zelfs een Zuidelijke Luzernevlinder te zijn. Een oprukkend soort vanuit het zuiden. Na wat Bruin Blauwtjes, Icarusblauwtjes en Dwergblauwtjes te hebben gezien stootte we een Adonis Blauwtje op. Deze kenmerkt zich door de helder blauwe kleur, zoals je op de foto kunt zien

Boswitje

Zuidelijke Luzernevlinder

Adonis Blauwtje


Intussen was het al over twaalven dus hoogste tijd om wat te eten. We vonden een prachtig plekje met schitterend uitzicht. Terwijl we daarvan genoten stuiterde er een Koningspage, Woudparelmoervlinder en Rotsvlinder voorbij. Mazzeltje! Rustig zitten bleek moeilijk te zijn, maar dat kwam voor Rotsvlinder en Koningspage later nog goed. Een paar honderd meter verder zat een Koningspage in het zonnetje te shinen. Helaas was deze al wat afgevlogen.

Koningspage


Ook qua nachtvlinders kun je tijdens het struinen veel tegen komen. We zagen een aantal mooie rupsen en vlinders.

Rups Nachtpauwoog

Mi-Vlinder

Lunchplekje


Het derde gebied waar we heen gingen leek ook last gehad te hebben van de droogte, maar gelukkig bleken de vlinders daar niet zoveel last van te hebben. Elk gebied heeft zijn eigen soorten Orchideeën. Zo zagen we hier Vliegenorchis, mannetjesorchis en Hondskruid.

Hondskruid

Vliegenorchis

Argusvlinder


Parelmoeren hadden we nog niet veel gezien, maar terwijl we de derde Koningspage van de dag fotografeerde kwamen er twee kersverse bosparelmoeren voorbij fladderen. Eentje bleef kort zitten, om vervolgens weer met een noodvaart ervan door te gaan. Net genoeg voor bewijsplaatje. Aan de andere kant van de weg is een mooi ravijn. Altijd even de moeite om er langs te gaan, want er zit daar een mooie populatie Muurhagdissen. Deze lagen met dit mooie weer heerlijk te zonnen. Leuke beestjes blijven het!

Foundry des Chiens (ravijn)


Muurhagedissen

We besloten om nog eenmaal langs het eerste gebied te rijden voordat we weer koers richting huis zetten. Daar kregen we geen spijt van, want de Koningspages vlogen om je oren. Of in mijn geval, op m'n hoofd. Tot drie keer toe lande er eentje op mijn hoofd. Alle doelsoorten waren gezien en de meeste ook (mooi) gefotografeerd.

Koningspage



Dwergblauwtje


Koningspage


We zagen deze dag totaal 30 soorten dagvlinders. Een mooie score!

148 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page