top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvercoen v. N.

Expeditie Bulgaria

19 augustus

Na ruim ander half uur vertraging te hebben gehad op Airport Eindhoven is het rond 20 uur (Bulgaarse tijd. +1 uur) eindelijk zover. Na een goede voorbereiding zijn we (Jaap Oosterom, Richard van Vugt en ik) klaar voor onze zeven daagse roadtrip door Bulgarije. Bulgarije is misschien niet het meest bekenste land om op vakantie te gaan, maar ik hoop dat in deze blog duidelijk gaat worden wat dit prachtige land te bieden heeft!

De zon is al bijna onder als we uitchecken op Sofia Airport. Terwijl we wachten op de autoverhuurder, die ons oppikt en naar de autoverhuur brengt, zien we onze eerste vogelsoorten in Bulgarije. De leukste soort is een groep van zo’n 20 Alpengierzwaluwen die krijsend achter elkaar aanvliegen. Daarnaast zien we wat Boeren- en Huiszwaluwen. Na wat gedoe met de creditcard bij de autoverhuur, krijgen we een zo goed als nieuwe Toyota Carola mee voor deze week. Een prima auto, zo bleek. Onderweg naar de supermarkt rijden we door de sloppenwijk van Sofia. Allemaal vervallen flats, zwerfhonden en wegen waar zelfs Belgische wegen nog goed bij zijn.

Het is ongeveer ander half uur rijden naar Borovets, de plaats waar we de eerste nacht willen doorbrengen. De hoteleigenaar blijkt al op bed te liggen in een kamertje naast de receptie, maar komt toch even kijken bij het horen van onze stemmen. Het enige wat hij zegt is: 'Your name is Coen van Nieuw.. 'veel verder komt hij niet. Mijn achternaam is toch een struikelblok voor sommigen. Zonder een paspoort of iets dergelijks te laten zien krijgen we de sleutel en verdwijnt de hoteleigenaar weer naar zijn kamertje.


20 augustus

Het wordt een kort nachtje, want onze wekker gaat om 5.45 uur al af. De zon gaat hier rond 6.30 uur op. We willen graag met zonsopkomst buiten staan, dus na wat gegeten te hebben en onze spullen gepakt te hebben kunnen we van start. In een boom tegenover het hotel begint het gelijk goed met een roepende Withalsvliegenvanger en een groepje Vale Gierzwaluwen. Daarnaast kunnen we nog wat algemenere soorten als Sijs, Boomklever, Grauwe Vliegenvanger, Zwarte Mees etc. noteren. Op de planning vandaag staat het beklimmen van de Moesala. Met bijna 3000 meter hoogte is dat hoogste berg van de Balkan. Na zo’n tien minuten rijden komen we aan op de parkeerplaats en kan de klim beginnen. Het eerste gedeelte door het bos komen we vaak de zelfde soorten vogels tegen: Matkop, Boompieper, Fluiter, Kruisbek en niet te vergeten Notenkrakers. Deze laten zich veelvuldig horen gedurende de route. De route die we uitgestippeld hebben is ongeveer twintig kilometer lang en als we de top bereiken maken we zo’n 1500 hoogtekmeters. We doen rustig aan en geven onszelf de tijd om van het prachtige landschap te genieten. In de verte zien we twee roofvogels aankomen, we vermoeden dat het om Arendbuizerds gaat. Dat vermoeden blijkt te kloppen. We komen ook andere roofvogels zoals Bruine Kiekendief, Wespendief, Buizerd, Sperwer, Havik en Torenvalk tegen tijdens onze tocht.

Notenkraker

Herdersparelmoervlinder





Na zo’n 3 uur gelopen te hebben gunnen we onszelf een welverdiende pauze. Even wat uitrusten en eten geeft ons weer nieuwe kracht om verder te gaan. Soorten die volgen waren Grauwe Klauwier, Tapuit en Paapje. We raken even afgeleid door een schorre Tjiftjaf die erg zijn best doet een Balkanvliegenvanger na te doen. We zitten inmiddels op 1900 meter hoogte dus het wordt tijd voor mooie vlinders. Door dat het al eind augustus is valt dat helaas een beetje tegen, maar gelukkig zien we toch nog wat Parelmoervlinders, diverse soorten Erebia’s, een Dambordje en een handjevol Oostelijke Luzernevlinders. Daar moeten we het echt mee doen.

Volgens Buienradar zou het halverwege de middag gaan regenen en onweren. Omdat de lucht nog aardig blauw was besloten we gewoon lekker door te lopen in de hoop de top te halen. Richard pikt scherp een langs vliegende Grijze Gors op en worden we opgeschrikt door twee laag vliegende, krassende Raven. Aangekomen bij een bergmeer zo’n 500 meter onder de top zien we met een grote snelheid donkere wolken over de top komen. Al snel volgen de eerste spetters en zien we de eerste flitsen, gevolgd door een paar loeiharde donderslagen. Omdat doorlopen ons niet verstandig lijkt, druipen we (letterlijk en figuurlijk) af. We komen terecht in een wolkbreuk, maar gelukkig kunnen we na twee kilometer schuilen in het hutje van de gondelbaan. We blijken niet de enige, want het hutje zit overvol. De bui lijkt zomaar niet voorbij te zijn, dus na wat gedronken te hebben, stappen we in de gondel. De auto staat niet onderaan de gondel, dus het is voor ons sneller om bij het midden station uit te stappen. We moeten vanaf daar nog ruim twee kilometer lopen, maar we hebben geluk, want het grootste gedeelte lopen we tussen de buien door. Aangekomen bij de auto zetten we koers richting Bansko, de plek waar we het weekend verblijven. Onderweg worden we overvallen door een hagelbui, met flinke hagelstenen. Zo groot hebben wij ze nog niet eerder gezien. Het levert de auto helaas wel een paar deukjes op.

Nadat de bui is overgewaaid is, vervolgen we onze weg. We zien een Bonte Kraai, een Zomertortel, wederom wat Grauwe Klauwieren en een mogelijke Schreeuwarend, maar dat wordt een lastig verhaal om vanuit een rijdende auto zeker te krijgen. In de buurt van Barakovo zie ik een witte vogel op stroomlijn zitten, maar dat gaat net even te snel. We kunnen gelukkig bijna gelijk stoppen. Het blijkt een Postduif te zijn. Heb ik weer. De stop leverde ons echter wel andere soorten als Rotszwaluw, Roodstuitzwaluw, Zwarte Ooievaar en Grote Gele Kwikstaart. Toch niet voor niets gestopt dus!






Na bij een goede snackbar gegeten te hebben, moeten we nog boodschappen halen voor het weekend. Vandaag redelijk goed opgelet op een Syrische Bonte Specht, maar deze wilden niet meewerken, totdat we aankomen bij de Lidl. Tegenover het parkeerterrein staan twee bomen en uitgerekend daar zit er eentje in. Niet lang, want de vogel gaat direct op de wieken en verdwijnt een paar honderd meter verder. Dat is een mooie afsluiter van onze eerste dag in Bulgarije. Aangekomen bij het hotel in Bansko onweert het weer. Gelukkig ditmaal wat verder weg dan vanmiddag, maar alsnog een flink natuurgeweld.



21 augustus

De onweersbuien van gisteren zijn nog niet uit de lucht. Het wordt een dag met veel regen. Gelukkig is het tussen de buien door even droog. We zitten in een prachtig gebied aan de rand van de Pirin Mountains. We zijn vandaag niet verder dan een kilometer van het hotel geweest, maar de natuur en soorten zijn geweldig! Vanaf het balkon horen we een Appelvink, zien we boven in een kale boom maar liefst drie Wielewalen en is de lucht vol met Roodstuitzwaluwen en af en toe een Vale Gierzwaluw. Het gebied rondom het hotel is een vrij open gebied met veel kleine bosjes. Een perfect gebied voor Grauwe Klauwier, Bijeneter, Draaihals en wat Hoppen. Van de eerste twee genoemde soorten hebben we er tijdens onze wandeling misschien wel honderd gezien.


Ringmus (juveniel)

Grauwe klauwier (man)

Draaihals

Grauwe klauwier (man)

Grauwe klauwier (juveniel)

Grauwe klauwier (man)


Soorten als Withalsvliegenvanger en Notenkraker zijn ook hier weer aanwezig. Maar gelukkig zien we ook veel nieuwe soorten, als Spotvogel, Grasmus, Kleine Bonte Specht, Boomvalk, Gekraagde Roodstaart en Groene Specht. Het blijkt nog leuker te worden, want niet veel later scoren we onze tweede Syrische Bonte Specht, in totaal zo’n vijftien Rouwmezen, een jagende juveniele Balkansperwer, een mogelijk familiegroepje Balkanvliegenvangers en Balkankwikstaarten, twee overvliegende Roodpootvalken, meerdere Noordse Nachtegalen en wat Cirlgorzen. Al met al een rustige en regenachtige dag, maar zeker geen slechte dag!


Cirlgors

Bijeneter

Vale gierzwaluw


22 augustus

Het weer is nog grauw, het is een graadje of 18 en het waait redelijk hard als we om iets over half zeven vanaf het hotel vertrekken. Na gisteren rustig aan te hebben gedaan, wordt het vandaag een echte autorijddag. Het plan is om via Trigrad, een prachtige kloof ten oosten van Bansko, naar de provincie Chaskovo te trekken. Na een half uurtje rijden komen we langs een indrukwekkende rotswand, waar Blauwe Rotslijsters moeten zitten. Het waait hard en het is zelfs koud, maar na zo’n minuut of twintig vinden we er twee, die zich op enige afstand prima laten zien. We scoren op deze plek wederom Rots- en Roodstuitzwaluw. Er staat een lange tocht van zeker vier uur rijden voor de boeg, dus te lang blijven zit er niet in. We vermaken ons onderweg met het turven van Grauwe Klauwieren. We hebben er daar evenals de vorige twee soorten honderden van gezien deze vakantie. Halverwege maken we een paar keer een korte stop als we een mooi plekje tegenkomen. De eerste stop is langs een prachtig beekje. Het levert onze eerste Waterspreeuw op en voor Richard een Kleine Klapekster. Helaas pikken Jaap en ik deze niet op. Iets verderop stoppen we weer omdat we een rover in de boom zien zitten. Dat blijkt een gewone Buizerd te zijn, maar deze stop levert voor ons drieën wel een nieuwe soort op: Grijskopspecht.



Rots waar de Blauwe rotslijsters op zaten

Roodstuitzwaluw

Grijskopspecht

Aangekomen bij de rotswand, weten we niet waar we moeten kijken. Wat een adembenemende plaats, ik heb er van genoten! Een prachtige, tientallen metershoge kloof met in het midden een klein beekje. Het begint helaas te regenen, maar we houden moed. Na zo’n vijfenveertig minuten de rotswanden af te turen is het Jaap die bingo heeft. Een prachtig vrouwtje Rotskruiper laat zich mooi bekijken. Eén van mijn droomsoorten voor deze reis is binnen! Ook ontgaan op deze locatie enkele Waterspreeuwen en een flinke groep Alpengierzwaluwen niet aan onze aandacht.






Rotskruiper (vrouw)

Waterspreeuw


De plaats waar we willen overnachten is nog ruim drie uur rijden, maar wij doen er zeven uur over. Bulgarije kent zoveel mooie natuur, met zoveel prachtige soorten dat we af en toe ogen en oren te kort komen. We staan daarom ook meer stil dan dat we meters maken, maar dat wordt rijk beloond. Langs het riviertje de Arda zien we drie Zwarte Ooievaars.


Zwarte ooievaar


We verlaten de natte berggebieden en rijden door naar een stuwmeer ten oosten van Kardjali. Dat is kassa wat betreft onze Bulgaarse lijst. Vele vogels blijken de verkoeling van het water te zoeken. We zien veel reigersoorten: 7 Ralreigers, een Woudaapje, zo’n 200 Kleine Zilverreigers en wat Grote Zilverreigers en Blauwe Reigers. In het meer liggen wat boomstronken die vol zitten met Dwergaalscholvers, terwijl op de slikrand zeker 35 Zwarte ooievaars, een Bonte Kraai, een Lachstern en wat Balkankwikstaarten zitten. In de verte zien we zeker tien Kroeskoppelikianen zitten. Uiteraard zitten er ook een tal van algemene soorten die we toe kunnen voegen aan onze Bulgaarse lijst zoals: Meerkoet, Knobbelzwaan, Grauwe Gans, Wilde Eend, Pijlstaart, Tafeleend, Groenpootruiters, een tal van Geelpoot- en Kokmeeuwen en een groepje Grauwe Gorzen. Boven de bergen zien we nog wat roofvogels, dat blijken Vale Gieren en twee Zeearenden te zijn. Andere roofvogels die we hier zien zijn Boomvalk, Zwarte Wouw en Slechtvalk.






Dwergaalscholvers

Het is vanaf hier nog een uurtje rijden naar het hotel. Doordat we nu in een veel droger gebied zijn aangekomen, betekent dat ook andere soorten vogels. Tijdens onze tocht naar het hotel zien we zo’n vijftien Scharrelaars, veel Bijeneters en meerdere Roodkopklauwieren. We stoppen nog één keer omdat we een gekke klauwier zien. Dat blijkt een juveniele Maskerklauwier te zijn. Als kers op de taart komt er nog een volwassen Aasgier laag overvliegen. En daarmee is deze fantastische dag ten einde.


Scharrelaar

Roodkopklauwier


Aasgier (foto Jaap, mijn accu was leeg en mijn reserve accu ben ik kwijtgeraakt deze trip)


23 augustus

We starten deze dag vlakbij de het hotel in Madzjarovo. We worden wakker met een huilende Goudjakhals, roepende Bijeneters en een overvliegende Wespendief. Ik heb slechtere dagen gehad! Na heerlijk ontbeten te hebben, kunnen we met een goed gevulde maag weer op pad. De eerste stop ligt al op tien minuten van het hotel, maar zelfs dan presteren we het om in tussen tijd al twee keer te stoppen. De eerste keer levert het Rouwmezen, een Hop, Cirlgorzen, Noordse Nachtegalen en een Tuinfluiter op. Bij de tweede stop zien we weer Hoppen, een Roodkopklauwier en een Waterspreeuw.

Aangekomen bij de locatie genieten we van het prachtige landschap! Wat een natuur! Deze plek blijkt ook voor vogels een goede plek te zijn. Ons doelsoort bij dit complex aan rotswanden is de Rotsklever. Het is van te voren altijd lastig inschatten hoeveel tijd een soort gaat kosten, maar deze soort laat in ieder geval niet lang op zich wachten. In twee en half uur dat we hier zijn geweest hebben we er zo’n tien gezien, maar vooral gehoord. Een korte opsomming van wat we hier nog meer zagen: 5 Blauwe Rotslijsters, een Oostelijke Blonde Tapuit, een tal van Bijeneters, Roodstuitzwaluwen, Rotszwaluwen en Alpengierzwaluwen.









Rotsklever in zijn natuurlijke leefomgeving


Het wordt inmiddels warmer, dus tijd voor roofvogels. En dat is niets te veel gevraagd. De gieren stijgen op en in no-time tellen we 35 Vale Gieren, twee Aasgieren, Schreeuwarend, Dwergarend, Slechtvalk, Sperwer en wat Buizerds.


Dwergarend (donkere fase)

Vale Gier

Schreeuwaerend


We vervolgen onze weg richting het oosten, want het plan is om aan het einde van de dag de havenstad Burgas te bereiken. We zien weer ontelbaar veel Grauwe Klauwieren, Bijeneters en Roodstuitzwaluwen, af en toe onderbroken door een Roodkopklauwier, Scharrelaar of Zwarte Ooievaar.


Scharrelaar

Bijeneter

We maken een stop in de buurt van Momkovo in de hoop op Oostelijke Orpheusgrasmus, Balkanbergfluiter en Balkanbaardgrasmus. Hoe goed we ook zochten, we vinden deze soorten niet. Wellicht doordat we wat laat in het seizoen zijn. Wel levert het ons een Izabeltapuit, Zwarte Wouw, Kuifleeuweriken en een Oeverloper op. Bij een stop een kilometer of vijftien verder zien we onze eerste Slangenarend. Ook daar vinden we de deze grasmussen en bergfluiter niet. Onze laatste hoop was gesteld op een plek waar ze redelijk recent nog gemeld zijn. Helaas vissen we daar ook achter het net, maar komen we gelukkig genoeg anders moois tegen als: Wielewalen, Dwergarend, Syrische Bonte Spechten, Steenuil en een prachtig mannetje Maskerklauwier. De tijd gaat hard als je het naar je zin hebt, want voor we er erg in hebben is het al weer 16 uur. We besloten even gas te geven richting Burgas, want dat is nog wel een paar uurtjes tuffen vanaf hier. Helaas viel dat plan in duigen doordat we over een weg moeten dat meer kuil is dan weg. Het grootste deel van de Bulgaarse wegen zijn prima begaanbaar, maar af toe rijden we over een Belgisch 2.0 extreme weggetje.


Niet getreurd, want we vermaken ons prima met het turven van Grauwe klauwieren, Bijeneters en Scharrelaars. Niet veel later wordt het gebied helemaal vlak. Op de één of andere manier is dat in trek bij de roofvogels want we zien in dat stuk 9 Slangenarenden, twee zekere Arendbuizerds, 2 Schreeuwarenden en 13 Grauwe Kiekendieven. Vlak bij Burgas zien we een groepje Flamingo’s en vliegt er een groep van 21 Roze Pelikanen over de snelweg. Intussen tijd boeken we een hotel aan de boulevard van Pomorie, een plaats ten noorden van Burgas. Na het inchecken is het toch verleidelijk om even met de telescoop over zee te kijken. Op een Visdief, Zwartkopmeeuw en Dwergmeeuw na is het rustig. We vullen de avond met een frisse duik en een terrasje, dat kunnen we wel gebruiken ondertussen!




24 augustus

Na een heerlijk wakker worden met uitzicht op de zee (helaas wat bewolking dus geen spectaculaire zonsopkomst) willen we vandaag de omgeving van Burgas onveilig gaan maken. Vanaf het balkon kijken we wat over zee, maar er vliegt op wat Grote Sternen na, vrijwel niets. Dus snel op pad dan maar! We komen aan bij één van de vele zoutmeren die dit gebied kent. Deze gebieden trekken veel vogels aan, maar het ruikt er wat minder lekker. Maar we vermaken ons er prima. We checken grote groepen steltlopertjes zo zien we onder andere: Breedbekstrandlopers, Zwarte Ibis, Steenloper, Zilverplevieren, Temmincks Strandlopers, Kleine strandlopers, Strand-, Bontbek-, en Kleine Plevieren en een tal van Poelruiters, Steltkluten, Groenpootruiters, Kemphanen en Bonte strandlopers. We zien hier niet alleen steltlopers, maar ook onze eerste twee Dunbekmeeuwen, tientallen Dwergsterns, Hoppen en wat Dwergaalscholvers. Vanuit mijn ooghoeken zie ik een Vorkstaartplevier achter het riet landen. We sluipen door het riet om dichterbij te komen. Er blijkt één volwassenen vogel met een jong te zitten. De volwassen vogel is wat schuw, maar het juveniele beest stoort zich nergens aan en laat zich mooi fotograferen. Terwijl we wat plaatjes schieten, vliegen er nog twee andere Vorkstaartplevieren over. We checken nog even wat Rietzangers op Zwartkoprietzangers, maar helaas wordt die ons niet gegund.

Kuifleeuwerik

Vorkstaartplevier


Vorkstaartplevier (juveniel)


Flamingo

Het is inmiddels een uurtje of elf dus na wat inkopen te hebben gedaan haasten we ons richting de telpost. Onderweg zien we nog een mooie eerste jaar Steppekiekendief overvliegen. Het weer is niet ideaal voor trek van vogels die thermiek nodig hebben, maar we hopen dat er tussen de buien door nog wel het een en ander gaat vliegen. Het valt helaas tegen, want op een Rode Wouw, twee Zwarte Ooievaars en wat lokale Slangenarenden, Grauwe kiekendieven, Duinpiepers en Dunbekmeeuwen na vliegt er niet veel. We besluiten om naar het Burgasmeer te gaan om daar wat Roze Pelikanen te gaan fotograferen. We zien vanaf een stop naast de Provinciale weg een flinke groep zitten, maar op een flinke afstand. Op de kaart zien we dat we door langs het meer te rijden dichterbij kunnen komen. Onderweg vliegt er een Hop rakelings voor de auto langs en zien we een groep van zo’n 500 Roze Pelikanen op een akker zitten. We lopen door tot we bij een punt uitkomen waar we zicht hebben op zo’n 3000 Pelikanen. Een gedeelte dobbert voor de kant in het water, terwijl de rest op de kant zit. Helaas hebben ze onze komst al snel door en lukt het niet om op de plek te komen waarvan we ze goed kunnen fotograferen, maar zien we ze toch een stuk beter dan eerst. Verder zien we hier nog veel Purperreigers, Waterrallen, Waterhoen, Grote Karekiet en een paartje Buidelmezen. Net als we willen vertrekken zie ik vanuit mijn ooghoeken een mega groep Ooievaars cirkelen. Ze vlogen erg hoog, maar we schatten de groep op zeker 1000 stuks. Het lijkt ons een goed idee om daarom weer terug te gaan naar de telpost. Dat blijkt een goede keuze. We zien die middag en avond mooie trek. Totaal meer dan 3000 Ooievaars, 36 Wespendieven, 650 Roze Pelikanen en bijna 800 Bijeneters. Voor dat het echt donker wordt rijden we nog even langs een zoutmeer, maar we zien er weinig nieuwe soorten voor onze triplijst. We boeken weer hetzelfde hotel als de avond ervoor, want dat bevalt ons prima. We sluiten de dag wederom af op het terras.


Roze Pelikaan

Dunbekmeeuwen met één Zwartkopmeeuw

Roze Pelikanen



op de achtergrond Burgas

Een klein gedeelte van de groep Ooievaars


25 augustus

Vandaag regent het niet, dus we hopen op meer trek. Voordat we ons naar de telpost begeven, checken we een gebied ten noorden van de post. We trappen af met een overvliegende Ortolaan en niet veel later is het Richard die een Porseleinhoen aan de rand van een rietkraag vindt. We zien meerdere IJsvogels, waarvan eentje vlak voor ons op een steigerpaal landt. We zien weer overal Bijeneters, Grauwe klauwieren, Wielewalen en wat Scharrelaars. Het is te gek voor woorden hoe snel deze gave soorten gaan wennen naarmate je er veel ziet. Er vliegen gedurende de ochtend meerdere groepjes Wespendieven over, dus dat belooft wat.


IJsvogel

Geelpootmeeuw

Bonte Kraai


We wachten daarom ook niet te lang en zorgen ervoor dat we bijtijds op de post staan. Onderweg steekt er een groep van wel veertien Vorkstaartplevieren laag over de weg.

Op de telpost aangekomen blijft het verdacht stil in de lucht. Er is weinig trek, maar wat waren we blij met een 2e kalenderjaar Keizerarend! Voor de post zitten wat Flamingo’s en Roze Pelikanen en ook de Dunbekmeeuwen zijn weer aanwezig. Op drie Zwarte Wouwen, 60 Wespendieven en wat Balkansperwers na blijft het rustig.


Keizerarend

Omdat we aan het eind van deze dag Sofia willen bereiken besluiten we net het begin van de middag te vertrekken. Er staat nog een flinke reis voor de boeg, want het is zeker nog vier en half uur rijden vanaf Burgas. Onderweg stoppen we nog een keer ter hoogte van Karnobat en zoeken we daar een hoog punt op met veel overzicht in de hoop op een Sakervalk en nog een Keizerarend. De eerste soort is schaars in Bulgarije en hebben we helaas niet gezien. Wel zien we onze tweede Keizerarend, wat Slangenarenden, Grauwe Kiekendieven en een Arendbuizerd. De benen zijn weer gestrekt, dus we vervolgen onze reis richting het westen.


Als we een beetje doorrijden kunnen we precies een uur voor zonsondergang boven in het Balkangebergte staan. Er loopt daar een weg (met flink wat haarspeldbochten, dat dan weer wel) omhoog, dus dat scheelt een hoop tijd. Boven aangekomen is het maar vijftien graden. Even afkicken dus. We hopen daar wat nieuwe soorten te zien, want we zijn nog maar enkele soorten verwijderd van de 200. Ons streven was minimaal 150 soorten, maar dat blijkt te laag gegrepen, dus hebben we het verhoogd naar 200 soorten. We zien veel Tapuiten, Veldleeuweriken en Paapjes en onze tweede Ortolaan. Deze blijft gelukkig wel even zitten en kunnen we mooi bekijken. Op een Graspieper en een Geelgors na zien we geen nieuwe soorten op deze plek, maar het gebied is er niet minder mooi om. Wat heb ik genoten van deze plek en de zonsondergang zeg!





Het is nog 2 uur rijden naar het hotel in Sofia. Het is al flink aan het schemeren als we de auto instappen en al spoedig is het helemaal donker. De teller staat inmiddels op 197 vogelsoorten. Ons vliegtuig vertrekt de volgende dag om 12.30 uur, dus dat wordt geen uitslapen morgen, willen we de 200 soorten nog halen.


26 augustus

Onze laatste ochtend van een voorbij gevlogen roadtrip door het prachtige Bulgaarse landschap alweer. We vliegen vandaag weer terug, maar daarvoor willen we nog even een frisse neus halen in de hoop nog drie nieuwe soorten te kunnen scoren. Het wordt al een beetje sprokkelen maar er zijn nog wel wat soorten die we niet op de lijst hebben staan. We rijden naar een meertje net naast Sofia om daar ons geluk te beproeven. We zien al snel twee nieuwe soorten, namelijk Witwangstern en Witoogeend. Nog één soort te gaan dus… Zoveel tijd hebben we niet meer want we moeten de auto nog schoonmaken en inleveren en daarnaast hebben we geen flauw idee hoelang we nodig zullen hebben op het vliegveld. Terwijl we naar de auto teruglopen scoren we onze 200ste soort. Geen spectaculaire soort, maar gewoon een Bonte Vliegenvanger. Onderweg naar de autowasstraat stoppen we nog eenmaal bij een afgraving met een meer. We zien er weer een nieuwe tripsoort namelijk Krakeend. Dat is ook gelijk de laatste nieuwe soort voor ons in Bulgarije. Bij de auto begrijpen we de werknemers niet en zij ons niet. Onze kostbare minuten gaan voorbij, dus we besluiten we een andere carwash op te zoeken. Daar gaat het gelukkig wat soepeler. Met een Franse slag maken we de auto schoon en leveren we deze in. De autoverhuurder zet ons keurig af op het vliegveld en om iets over half één maakt het vliegtuig zich los van de grond.

Ik kijk terug op een prachtige week in een schitterende land, met adembenemende natuur en soorten. Jaap en Richard, bedankt voor deze geweldige week en de gezelligheid! Wat mij betreft voor herhaling vatbaar!


De gehele soortenlijst is te vinden door op deze link te klikken.

677 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page